Logo ARAS
Menu-icon
Cross-icon
Back icon

terug naar openbare gebouwen

senioren woningen, mechelen
laureaat ontwerpwedstrijd
senioren woningen, mechelen
WARM NEST IN SOBER KADER
senioren woningen, mechelen
DE BEWONERS STAAN CENTRAAL
senioren woningen, mechelen
de uitdaging
Seniorenwoningen ontwerpen die sociale contacten bevorderen en toch voldoende privacy garanderen. OCMW Mechelen wilde het voorbeeld geven en energiezuinig bouwen.
onze oplossing
De voorkant van alle woningen is georiënteerd naar het centrale plein. Elke wooneenheid heeft een voordeur die rechtstreeks uitgeeft op het plein. Als de bewoners contact met hun buren willen, kunnen ze op een bankje voor de voordeur gaan zitten. Achteraan is een tuintje of terras, waar meer privacy is. In alle leefruimtes komt de zon binnen door slimme plaatsing van de ramen. Het gebouw is energiezuinig gebouwd (PV-panelen, balansventilatie met warmterecuperatie, zonneboilers en verwarming met gemeenschappelijke warmtepomp).
Back icon

terug naar openbare gebouwen

universiteit, antwerpen
laureaat ontwerpwedstrijd
universiteit, antwerpen
EXPRESSIEF GEBOUW ALS BAKEN VAN DE CAMPUS
universiteit, antwerpen
ARCHITECTUUR OP MAAT VAN DE STUDENT
universiteit, antwerpen
de uitdaging
Uitbreiding van het studentenrestaurant (tussen twee andere gebouwen) op een universiteitscampus met een uitgesproken stijl.
onze oplossing
We breken de bestaande inkom af en de aanbouw zorgt voor extra licht, zelfs in het oude deel van het restaurant. We hebben ook het geluidscomfort verhoogd met een akoestisch plafond.
Back icon

terug naar openbare gebouwen

heropbouwen horecazaak, hofstade-zemst
laureaat aanbesteding
heropbouwen horecazaak, hofstade-zemst
de uitdaging
Een afgebrande hoeve in ere herstellen. Wanneer je aankomt, zie je eerst de zijkant: daar stond een allegaartje aan bijgebouwen en technische installaties.
onze oplossing
Aan de zijkant hebben we de bijgebouwen verwijderd en de technische installaties verborgen achter een een strakke houten aanbouw. De hoeve hebben we zo goed mogelijk gerestaureerd. Een deel van de zoldervloer is niet vervangen, waardoor de zaal tot in de nok open werd en er zoveel mogelijk lichtinval is. Ook creëerden we zo een groter ruimtegevoel.
Back icon

terug naar openbare gebouwen

dorpshuis, hombeek-mechelen
laureaat ontwerpwedstrijd
dorpshuis, hombeek-mechelen
de uitdaging
De Hombekenaars en hun verenigingen een plekje geven in het dorpshuis, waar iedereen zich thuisvoelt. Europees voorbeeldproject voor duurzaam bouwen.
onze oplossing
We hebben in het bestaande gedeelte de middengang behouden, waardoor de lokalen langs beide kanten van de gang flexibel ingericht kunnen worden. Wensen en eisen kunnen in de toekomst veranderen en op deze manier kan de ruimte makkelijk aangepast worden. In de uitbreiding is een grote zaal, die opgedeeld kan worden in twee kleinere ruimtes. De gevel van het oude deel is helemaal geïsoleerd.
Back icon

terug naar openbare gebouwen

groetplaats kerkhof, sint-katelijne-waver
laureaat aanbesteding
groetplaats kerkhof, sint-katelijne-waver
de uitdaging
Een plek maken waar je afscheid kan nemen. De groetplaats moet passen op het aangelegde kerkhof.
onze oplossing
Een kerkhof in eclectische stijl krijgt een groetplaats. Wij maken een serene plek, met een lichte constructie. Het zonlicht wordt gefilterd door de bakstenen muur, die met openingen gemetseld is. Dat geeft de groetplaats een geborgen gevoel en het gefilterde licht laat ruimte voor bezinning en rust.
Back icon

terug naar openbare gebouwen

voetbalkantine, mechelen
laureaat ontwerpwedstrijd
voetbalkantine, mechelen
de uitdaging
ARAS won het wedstrijdontwerp om een voetbalchalet te bouwen voor KSC Mechelen als ontmoetingsplaats voor spelers, supporters en sympathisanten.
onze oplossing
De voetbalkantine aan het plein vormt de ideale ontmoetingsplaats. Door het creëren van openheid en een goede organisatie is het gebouw multifunctioneel en komt de actie op de voetbalvelden dichterbij. Het gebouw is uniek en herkenbaar door vormgeving en materiaalgebruik.
Back icon

terug naar openbare gebouwen

leefruimte zorgcentrum, zemst
laureaat aanbesteding
leefruimte zorgcentrum, zemst
de uitdaging
Uitbreiding van het Woonzorgcentrum met twee leefkamers voor mensen met dementie. Welke meerwaarde kunnen wij als architecten bieden aan de bewoners in de laatste jaren van hun leven?
onze oplossing
We willen een huiselijke sfeer creëren, daarom gebruiken we het archetype van een huisje als model. We kiezen materialen in functie van de leefbaarheid: vloerbekleding die geschikt is voor rollators met rustige patronen en matte oppervlakken.